SEO zoekmachine optimalisatie

In dit document staan in grote lijnen beschreven aan welke voorwaarden een website moet voldoen om gevonden te worden via google en andere zoekmachines.

Aantal pagina's en inhoud

Om gevonden te worden moeten uw webpagina's inhoud bevatten. Als uw product of dienst een unieke naam heeft, die ook nog eens goed te onthouden valt, dan is het geen probleem om op het internet gevonden te worden. Helaas gaat het hier om uitzonderingen en zullen we dus ons best moeten doen om onze producten en diensten te laten vinden door de zoekmachines.
Om dit te bereiken beginnen we met 3 combinaties van 2 of 3 woorden waarop we zelf zouden zoeken om ons, of een vergelijkbaar product, te zoeken op het internet. Voorbeelden zijn:
• "systeembeheer Assen" en "systeembeheer Drenthe", voor een ict dienstverlener voor Assen e.o.
• "occasions Winschoten" voor een autohandelaar (of autodealer die ook gebruikte auto's verkoop) in Winschoten.
• "thuis kapper Drachten" en "thuis kapper Friesland", voor iemand die in Drachten en omstreken, bij klanten thuis, het haar verzorgt.
Nadat u tenminste drie van deze zoekargumenten heeft opgesteld, maakt u voor ieder van deze argumenten een aparte webpagina aan.
Daarnaast heeft uw website natuurlijk een openingspagina, en een contactpagina (vergeet niet het KvK en BTW nummer te vermelden).

Reclame

Een kort maar krachtig websiteadres is wel te onthouden, een telefoonnummer niet!
Uw website vermeldt u natuurlijk al op uw briefpapier en visitekaartjes. In folders, advertenties, commercials, reclameborden en op de voertuigen mag dit ook niet ontbreken.
Maak voor advertenties een aangepaste pagina zoals: www.mijnbedrijf.nl/voorjaarsactie. Hierop kunt u de advertentie herhalen en uw klanten direct laten doorklikken naar uw openingspagina of relevante informatie. In de statistieken van uw website kunt u vervolgens goed zien of de advertentie aanslaat.

Hosting provider

De hosting provider beheert de servers die uw website beschikbaar stelt op het internet en de internetadressen waarlangs bezoekers uw website benaderen. Hierbij zijn enkele aandachtpunten die, als hieraan niet wordt voldaan, bestraft kunnen worden door zoekmachines.
Betrouwbaarheid
Ondanks dat de betrouwbaarheid van internetverbindingen tegenwoordig zeer hoog is, vertonen ze zo nu en dan storingen. Het dubbel uitvoeren van webservers vangt een storing in een internetverbinding niet op. Wilt u de grootste betrouwbaarheid voor de beschikbaarheid van uw website dan bent u aangewezen op een hosting provider die uw website op meerdere geografisch gescheiden locaties host.
Andere websites
Net zoals, u thuis of op uw werk, uw internetverbinding deelt met familie en collega's, delen websites meestal ook een internetadres. Op zich is hier niets mis mee tenzij een of meerdere van deze websites op de zwarte lijst van zoekmachines voorkomen. Via: Websites op hetzelfde adres, kunt u controleren welke website een internetadres delen. Indien u uw internetadres deelt met meer dan 50 anderen, of als u dit adres deelt met aanstootgevende websites, dan kan dit bestraft worden door sommige zoekmachines.

Tikfouten

bedrijfs / domeinnaam
Niet alle bedrijfsnamen zijn makkelijk te spellen. Deze spelfouten zijn op te vangen door ook de fout gespelde domeinen te registreren, zoals: jacht.nl en jagt.nl. Op het fout gespelde domain moet wel genoeg tekst staan zodat deze gevonden kan worden door zoekmachines. Optimaliseer deze pagina voor het zoeken op uw bedrijf in combinatie met de regio waarin uw bedrijf werkzaam is of het product waarmee uw bekend bent, zoals: "Jacht Assen" of "jacht automatisering".
www of geen www
Standaard beginnen websiteadressen met "www", het is ook mogelijk om een website direct via de domeinnaam te benaderen (mijnbedrijf.nl ipv www.mijnbedrijf.nl).
Veel gemaakte tikfouten bij het invoeren van een websiteadres zijn ww.uwbedrijf.nl en wwww.uwbedrijf.nl
Zorg ervoor dat al deze adressen (uwbedrijf.nl, ww.uwbedrijf.nl, www.uwbedrijf.nl, wwww.uwbedrijf.nl) werken. Het mooiste is dat dit in een paar minuten te realiseren is, u hoeft alleen de nodige verwijzingen op te nemen in de DNS server en de webserver.

HTML Grammatica

De meeste internetbrowsers, zoals de internetexplorer, kunnen pagina's die niet voldoen aan de html standaarden toch goed weergeven. Het goed interpreteren van deze fouten kost veel rekenkracht en dus tijd. Voor het tonen van 1 enkele pagina is dit geen probleem, een zoekmachine die zoveel mogelijk pagina's binnen een zo kort mogelijke tijd moet doorzoeken heeft deze tijd niet. Fouten in de html code zullen het doorzoeken, en daarmee het indexeren, van de pagina afbreken.
Controleer na iedere wijziging of uitbreiding van een website of er geen fouten zitten in de code. Het World Wide Web Consortium levert alle informatie over de het coderen van webagina's.
Ook biedt het w3c de mogelijkheid om de gebruikte code te controleren. De meest gebruikte controlefunctie van het w3c zijn de html validator en de css validator. Eén van mijn favoriete is de website validator, deze validator zoekt alle onderliggende webpagina's en geeft voor iedere pagina snelkoppelingen naar de andere relevante validators om de codering te controleren.
Een heel uitgebreide controle is CynthiaSays. Controleer hier of een website aan de "Section 508 standards" en⁄of de "WCAG guidelines" voldoet.

Links tussen webpagina's

Links naar uw website

Aanmelden bij zoekmachines